Ili prijavi se pomoću:

Autor: Lejla Softić, dipl.oec. 

Konvencionalni način finansiranja ne može zadovoljiti potrebe suvremenih start-up i brzorastućih preduzeća, stoga alternativno finansiranje postaje sve popularnije na globalnom tržištu. Umjesto da koriste bankarske kredite suvremena preduzeća sve više se opredjeljuju za finansiranje temeljeno na prihodima, kao jedan od alternativnih načina finansiranja.  

Šta je finansiranje temeljeno na prihodima?

Finansiranje temeljeno na prihodima (engl. Revenue Based Financing, RBF) je metoda prikupljanja kapitala od ulagača koji primaju postotak tekućih bruto prihoda preduzeća u zamjenu za novac koji su uložili. Pri finansiranju temeljenom na prihodima, ulagači primaju redoviti udio u poslovnom prihodu preduzeća sve dok se unaprijed određeni iznos duga ne otplati. Pri tome investitor nema izravno vlasništvo u poslovanju preduzeća i zato se ovaj model smatra hibridom između finansiranja dužničkim i vlasničkim kapitalom.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Prednosti i nedostatci RBF

Najčešći razlozi zašto se suvremena preduzeća opredjeljuju za alternativno finansiranje su:

  • apliciranje za kredite oduzima puno vremena
  • nedostatna ili neadekvatna imovina kao kolateral za bankarski kredit
  • otplata kredita u fiksnim ratama značajno utiče na novčani tok preduzeća.

Najznačajnija prednost finansiranja temeljenog na prihodima, kao jednog od alternativnih načina finansiranja, je način otplate duga. Otplata duga nije u fiksnim ratama, nego je to fiksni postotak prihoda preduzeća, sve dok se iznos duga u potpunosti ne otplati. Ovo je relativno jeftiniji način finansiranja (u odnosu na VC kapital), koji pruža više kontrole vlasnicima preduzeća, pri čemu se ne zahtijeva osobna garancija vlasnika preduzeća ili kolateral kao kod bankarskog kredita.

Osnovni nedostatak finansiranja temeljenog na prihodima je realtivno manji iznos za finansiranje. Uslijed nepostojanja stabilnih i dostatnih prihoda, start-up preduzeća mogu na ovaj način finansirati samo manje poduhvate, koji se tokom vremena i sa rastom prihoda mogu postepeno povećavati. Otplata duga zasniva se na budućim prihodima (5-20% buduće prodaje), a stabilnost i rast prihoda su osnovni izazov za start-up preduzeća pri finansiranju temeljenom na prihodima. Nadalje, finansiranje temeljeno na prihodima izvrsno je za kratkoročne potrebe preduzeća, dok za period duži od godinu dana ovaj način finansiranja nije tako ekonomičan za preduzeće (dužnika).

Preduzeća koja imaju koristi od RBF

Uobičajeno je da start-up i brzorastuća preduzeća, bez obzira na vrstu djelatnosti, koriste finansiranje temeljeno na prihodima. Ovaj način finansiranja najprihvatljiviji je za preduzeća koja generiraju stalni i rastući prihod, te imaju adekvatne bruto marže. To su preduzeća koja mogu vrlo precizno predvidjeti koliko će prihoda ostvariti i koja imaju marže za pokrivanje troškova finansiranja.

Najveće koristi od finansiranja temeljenog na prihodima imaju:

  • Ecommerce, jer im ova vrsta finansiranja omogućava brzo ulaganje u zalihe kako bi zadovoljili tržišnu potražnju.
  • Sezonske djelatnosti, jer mogu pravovremeno pribaviti zalihe i zadovoljiti povećanu potrošnju tokom sezone, a zatim brzo otplatiti kredit (dug) s prihodom koji ostvare tokom sezone.
  • SaaS i drugi poslovni modeli zasnovani na pretplati, jer imaju redovne mjesečne prihode i zato su u boljoj poziciji pri mjesečnoj otplati duga.

Najznačajnije RBF platforme

Finansiranje temeljeno na prihodima vrše fintech preduzeća, a najznačajnije globalne platforme su:
- Liberis je pokrenut 2007. godine i servisirao je 17.000 preduzeća iz Europe, SAD-a i UK.
- Pipe je američki fintech osnovan 2019. godine koji je imao brzi rast i servisirao je 12.000 klijenata za manje od godinu dana nakon lansiranja.
- Wayflyer je irski fintech koji se proširio na Španjolsku, Nizozemsku i SAD. Osnovan je iste godine kao Pipe i zabilježio brz rast, ali je specijaliziran za kreditiranje ecommerce preduzeća.
- Bloom je britanski fintech (2019.) koji je prikupio 300 milijuna funti za proširenje poslovanja diljem Europe i tako postao vodeći pružatelj RBF-a za digitalna start-up preduzeća.

Zaključak

Fintech preduzeća specijalizirana za RBF imaju sve veću snagu u Europi. Sve više RBF preduzeća se pojavljuje na globalnom tržištu, a pandemija je pomogla u njihovom stvaranju. Događaji u protekle dvije godine pomogli su malim i srednjim preduzećima da shvate ogromni potencijal e-commerce poslovanja, prihvate nove kanale prodaje tokom pandemije i pri tome koriste alternativne načine finansiranja svojih poduhvata.

Finansiranje temeljeno na prihodima pruža priliku za ostvarivanje unosnih povrata investitorima. Međutim, rizici povezani s ovim alternativnim modelom finansiranja ne smiju biti zanemareni, jer je stopa otplate izravno povezana s prihodima preduzeća (dužnika).

Ovaj alternativni način finansiranja nije prikladan za svako preduzeće odnosno prikladan je samo za preduzeća koja ostvaruju adekvatan prihod i bruto maržu za otplatu duga. Osnovna prednost finansiranja temeljenog na prihodima je fleksibilan način otplate duga, koji omogućava preduzeću da u slučaju eventualnih poteškoća s prodajom ima više vremena za plaćanje, ali kada to prihodi preduzeća dozvoljavaju preduzeće može i veoma brzo otplatiti dug.

Prednosti ovog alternativnog načina finansiranja koje koriste suvremena preduzeća u Europi, još uvijek nisu aktualni na prostoru Zapadnog Balkana. Razvojni potencijali za e-commerce i SaaS poslovanje, kao optimalnih korisnika usluga finansiranja temeljenog na prihodima, postoje i na tržištu Zapadnog Balkana. Sukladno trendovima u Europi, u narednom periodu, mogu se očekivati fintech preduzeća koja će biti pružaoci RBF usluga i na tržištu Zapadnog Balkana.


 

 

1 SoftConsulting s.p. Tuzla,Trg slobode 16 ( BIT Centar), 750000 Tuzla, e-mail: [email protected]





Oznake:



Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak.